Elegancki stół

Stół

Gdzie zjeść wegetariański burger w WarszawiePrawidłowe nakrycie do stołu świadczy nie tylko o kulturze pani domu ale także o szacunku, jakim darzy przybyłych na wieczerzę gości. Odpowiednie nakrycie to bardzo ważny aspekt przyjęcia. Zasady savoir vivre mogą wydawać się trudne ale poniżej w kilku krokach postaramy się je wyjaśnić.

Jak powinno wyglądać prawidłowe nakrycie stołu?

  1. Obrus – rzecz tak oczywista, że często pomijana we wszelkich poradnikach. Oczywiście powinien być czysty i wyprasowany (na płasko – żadnych widocznych zagięć). Zasadniczo polecany jest obrus biały chociaż jeśli kolacja jest przygotowywana z jakiejś okazji to wzór na obrusie może nawiązywać do tej okazji – np. do kolacji wigilijnej nie będzie faux pas nakrycie stołu obrusem z motywem świątecznym.
  2. Serwetki – powinny być przy każdym nakryciu. Savoir vivre mówi, że powinny być płócienne a nie papierowe.
  3. Sztućce – liczba sztućców zależna jest od ilości podawanych dań. Jeśli posiłek ma być 3- daniowy (zupa, danie główne i deser) to na stole powinny znaleźć się łyżka do zupy, nóż i widelec do dania głównego oraz widelczyk i łyżka deserowa do deseru. Układając sztućce trzeba pamiętać, że widelec powinien znaleźć się po prawej stronie talerza, za nim łyżka, po lewej stronie kładziemy widelec a na górze od talerza widelczyk i łyżeczka deserowa.
  4. Talerze – kontynuując wątek hipotetycznego przyjęcia składającego się z trzech dań na stole powinny znaleźć się dwa talerze. Duży do dania głównego a na nim powinien stać głęboki talerz do zjedzenia zupy. Talerzyki do deserów powinny być doniesione po skonsumowaniu dania głównego.
  5. Kieliszki – ich ilość zależy od ilości serwowanych trunków. Zasadniczo dla każdego trunku powinien być oddzielny kieliszek ( w stosownym dla danego trunku kształcie) oraz dodatkowy kieliszek lub szklanka do wody.

Oczywiście należy zadbać aby wszystkie elementy zastawy pochodziły z jednego kompletu gdyż to jak nakryjemy stół znacząco wpływa na nastrój i atmosferę całego przyjęcia. Nakrycie stołu zgodnie z zasadami savoir vivre sprawi, że będzie nie tylko elegancko ale i znacznie bardziej ergonomicznie i przyjemniej się je kiedy wszystkie elementy zastawy są na stosownym miejscu.