Zdrowa kuchnia

Kuchnia jest pojęciem o dwóch znaczeniach. Z jednej strony mamy kuchnię, czyli to co jemy, a z drugiej strony pojęcie to oznacza pomieszczenie i sprzęt, w którym przygotowujemy posiłki. Obie kuchnie mogą, a nawet powinny być zdrowe o czym wiedzą osoby, które wybrały wegetarianizm. Wiele osób przechodzi na wegetarianizm z różnych powodów, a znaczna część z nich docenia korzystny wpływ takiej diety na zdrowie. Skoro zmieniamy dietę na zdrowszą, to dlaczego nie zrobić tego samego ze sprzętem kuchennym?

Wybierając sprzęt kuchenny, zwracamy uwagę na to jak naczynia wyglądają i czy są funkcjonalne. Należy jednak pamiętać o tym, że garnki i patelnie których używamy mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, dlatego dobrze wiedzieć czym się kierować podczas ich wyboru.

Podstawą są garnki ze stali nierdzewnej, które powinny znaleźć się w każdej kuchni. Wybierając takie garnki powinniśmy zwrócić uwagę na ich oznaczenie. Standardem europejskim jest oznaczenie 18/10, które informuje nas, że stal zawiera 18% chromu oraz 10% niklu. Taki skład pozwala zabezpieczyć stal przed działaniem korozji i kwasów, które nie tylko osłabiają kondycję stali, ale także wpływają niekorzystnie na zdrowie oraz smak. Najczęściej to smak decyduje o tym co jemy i jak przygotowujemy dania, bo ważnym jest by jeść zdrowo, ale najlepiej by zdrowe posiłki były też smaczne. To jakich garnków używamy może mieć wpływ na smak, ponieważ niektóre sprzęty kuchenne niskiej jakości mogą wydzielać związki chemiczne przedostające się do posiłków, zmieniając nieco ich smak i działając niekorzystnie na zdrowie.

Aby tego uniknąć, bardzo dobrym pomysłem jest wybór garnków emaliowanych. Ważnym jest, aby emalia znajdowała się również wewnątrz garnków. Emalia jest bowiem specjalną powłoką, powstałą ze sproszkowanego szkła. Emalia ma za zadanie nie dopuścić do przedostawania się do potraw związków chemicznych, które zmieniają smak potrawy. Sama emalia jest przy tym zupełnie neutralna dla smaku. Aby przekonać się o tym osobiście, najlepszym sposobem jest spróbowanie smaku przegotowanej wody, która zostanie zagotowana w dwóch garnkach, przy czym jeden z nich nie może posiadać emalii. Podobnie działa teflon, którym pokrywane są patelnie. Materiał ten znany jest z tego, że znacznie zmniejsza ryzyko przywierania potraw i to głównie z tego powodu patelnie tego typu cieszą się takim zainteresowaniem, jednak warto wiedzieć, że sam teflon również jest neutralny dla smaku i zapobiega przedostawaniu się niechcianych substancji do potraw. Skoro teflon działa tak samo jak emalia, to dlaczego nie ma teflonowych garnków? Są, lecz jest ich niewiele. Teflon jest bardziej delikatny od emalii, a w garnku nie mamy takiej kontroli jak na patelni, dlatego emalia najczęściej używana jest do pokrywania garnków, czajników i kubków. Jeśli zależy nam na zdrowiu, dobrym pomysłem jest także wybór naczyń wykonanych ze szkła żaroodpornego, w których możemy zapiekać przeróżne potrawy. Szkło jest doskonałym materiałem do wykorzystania w kuchni. Posiada ono idealnie gładką powierzchnię, w której nie zalegną się bakterie. Naczynia wykonane ze szkła żaroodpornego są wytrzymałe nie tylko na temperaturę, ale także na działania mechaniczne. Oznacza to, że możemy skrobać po nich bez obaw o to, że uszkodzimy powierzchnię, tym bardziej, że naczynia szklane nie posiadają powłok, które można uszkodzić.

Wegetarianizm wpływa korzystnie na zdrowie, niezależnie od tego czy wybieramy go ze względów zdrowotnych czy z powodu przekonań. Dieta nie powinna się opierać jedynak tylko na tym co jemy, lecz także warto zadbać o odpowiedni styl życia i to w jaki sposób przygotowujemy posiłki. Zmiana sprzętu kuchennego na zdrowszy jest doskonałym początkiem.